Derfor skal I oprette testamente

Det er en god idé at skrive testamente, hvad end I er gift eller ej

Villa, Volvo og testamente?

Et af de oversete dokumenter i forbindelse med købet af en ny bolig er testamentet. Og det er i virkeligheden ikke så trivielt. For mange er købet af en bolig starten på et nyt kapitel. Det forklarer måske, hvorfor tanken om, hvad der skal ske, hvis tosomheden skulle blive til ensomhed, ikke er den mest attraktive.

Ikke desto mindre kan behovet vise sig at være reelt nok. I denne artikel stiller vi derfor skarp på hvornår og hvorfor, du bør overveje at få skrevet din sidste vilje ned.

Hvis I er gift

Langt hen ad vejen er I som ægtefæller stillet bedre end ugifte samlevende, når det kommer til arv efter sin partner. Det skyldes Arveloven. Men i udgangspunktet er det alligevel en rigtig god idé at lave testamente, selvom I er gift.

Ifølge Arveloven arver afdødes ægtefælle halvdelen af arven efter førstafdøde, hvis I har børn med hinanden. Hvis I ikke har børn, så arver afdødes ægtefælle automatisk arve det hele. Det er derfor specielt vigtigt at overveje testamente, hvis I har børn.

Laver I et testamente, kan I sikre, at den der lever længst arver op til 87,5 % af arven efter førstafdøde. Barnet/børnene vil i det tilfælde kun have krav på at få udbetalt 12,5 % i arv ved førstafdødes død.

Dette gør det mere økonomisk overkommeligt at overtage den fælles bolig for den tilbageværende ægtefælle. Dette er nogle gange den eneste mulighed, hvis I ønsker, at den af jer, der sidder tilbage, kan blive i den fælles bolig.

Hvis I ikke har børn – hverken fælles eller særbørn – er behovet for et testamente ikke så stort. Det bør dog overvejes i forbindelse med huskøb,  hvis I overvejer at få børn ude i fremtiden. Vi ser nemlig tit, at gifte par efterfølgende glemmer at få lavet et testamente.

Ugifte samlevende

Denne familieform er ikke omfattet af Arvelovens regler. Det er derfor særligt her, I skal være opmærksomme, hvis I køber en fælles bolig. Selvom I bor sammen i 10, 20 eller 30 år, så vil I ikke arve hinanden uden et testamente. Det vil derimod være den afdødes forældre/søskende eller fortrinsvist eventuelle (fælles/sær) børn, der arver.

Ønsker I som ugifte samlevende, at den længstlevende skal have mulighed for at overtage den fælles bolig, uden at skulle købe den af eventuelle børn eller den afdødes forældre, kræver det altså et testamente.

Opretter I et udvidet samlevertestamente, vil I kunne opnå næsten samme rettigheder som gifte samlevende i forhold til arv. Når I begrænser den arv førsteafdødes legale arvinger ellers ville have ret til, sikrer I,  at længstlevende arver tilstrækkelige midler til at kunne beholde den fælles bolig.

Ved oprettelse af et testamente vil eventuelle børn få begrænset deres tvangsarv, hvilket svarer til 25 % af arven efter den afdøde forældre.

Som nævnt ovenfor vil denne procent falde til det halve, hvis I gifter jer. Det skyldes, at den længstlevende ægtefælle også har et legalt krav på en andel af tvangsarven.

Opsummering

Der er en række fordele at hente, hvis I vælger at få oprettet et testamente, når I tager det store skridt og køber fast ejendom sammen.

Udover de nævnte eksempler, kan et testamente også skræddersyes til jeres specifikke behov – herunder til sikring af den arv, der tilfalder jeres børn.

Ved Advokatfirmaet Archa laver vi i forbindelse med hushandler i samme ombæring testamenter, til sikring af jer som købere.

Kontakt Advokatfirmaet ARCHA for en uforpligtende drøftelse af jeres behov for testamente. Vi står til rådighed og kan bistå også hvor det haster.

Kontakt Advokat Bente Riis Fogsgaard I T:4425600 I E:bente@archa.dk