Går du med en iværksætter i maven, men synes du at det virker uoverskueligt, at give sig i kast med at få stiftet dit eget selskab? Så er du kommet til det rette sted.

Se vores liste over fordele og ulemper ved de mest populære selskabsformer. Listen skulle gerne være med til at sikre, at du får den bedste start på din karriere som iværksætter/selvstændig.

Enkeltmandsvirksomhed

En enkeltmandsvirksomhed er ejet af én enkelt person

Interessentskab

Et interessentskab ejes af mindst to fysiske eller juridiske personer

Vi anbefaler, at nedenstående punkter skrives ind i en interessentkontrakt, hvis du stifter et interessentskab.

INDLEDENDE BESTEMMELSER

  1. Selskabet formål, navn og hjemsted
  2. Selskabsindskud, som hver af deltagerne skal præstere som grundlag for selskabets virksomhed

INTERNE FORHOLD

  1. Interessenternes interne forhold
  2. Interessentskabets ledelse
  3. Jeres respektive forpligtelser i virksomheden, også arbejdsindsatsten
  4. Økonomiske rettigheder og forpligtelser
  5. Loyalitetspligter

EKSTERNE FORHOLD

  1. Legitimationen til at disponere på selskabets vegne
  2. Hæftelsen over for selskabets kreditorer
  3. Interessentskabsandelens overdragelighed
  4. Interessenters ret og pligt til udtræden
  5. Selskabets opløsning

Anpartsselskab

En juridisk selvstændig enhed med en direktion

I et anpartsselskab kan man benytte sig af et såkaldt et-strenget system, så der kun er en direktion. Der er dermed ikke krav om, at man skal ansætte en bestyrelse eller flere medlemmer til direktionen. Det er tilstrækkeligt med ét medlem i direktionen.

SELSKABETS VEDTÆGTER

Det er et lovkrav, at selskabet har vedtægter. Disse bliver ofte henvist til som værende selskabets grundlov, hvilket ikke er helt ubegrundet. De udgør nemlig rygsøjlen i selskabet.

Med et godt forfattet sæt vedtægter i hånden, kan du undgå mange ubehagelige situationer senere i selskabets levetid. Vi anbefaler derfor, at du – sammen med en jurist – sætter god tid af til at skrive vedtægterne.Det gælder særligt, hvis du har planer om at udbyde andele af selskabet til tredjemand/offentligheden.

Vedtægterne skal indeholde selskabets formål. Her skal du have sat dig godt ind i, hvad din virksomhed egentlig kommer til at beskæftige sig med. Beslutninger truffet på vegne af selskabet, som ikke kan rummes af formålet angivet i vedtægterne er ugyldige, og kan føre til ledelsesansvar.

Derudover skal du også være opmærksom på minoritetsbeskyttelsesreglerne, som gælder, når selskabet først er registreret. Her kan du være på forkant med nogle af de situationer, som senere hen vil kræve samtykke fra et flertal af kapitalejere. Det kan eksempelvis være, at du vil undgå, at alle kapitalandele (anparter eller aktier) har samme rettigheder.

Skal der ændres i visse rettigheder for kapitalejere efter stiftelsen af selskabet, vil det kræve helt op til 9/10-flertal for ændringen. Konkret kan det være tilfælde, hvor man vil begrænse udbyttebetaling til visse grupper (kaldt klasser) af kapitalandele.

Aktieselskab

En juridisk selvstændig enhed med en direktion og en bestyrelse

Kontakt Advokatfirmaet ARCHA for en uforpligtende drøftelse, hvis du vil stifte en virksomhed.

Kontakt Advokat Bente Riis Fogsgaard I T:4425600 I E: archa@archa.dk